Ošetření řezaných květin

06.01.2010 21:50

 

I když byla kvalita právě koupených květin dobrá, vyplatí se samozřejmě květiny dobře ošetřovat - zejména když to nestojí příliš mnoho námahy:

  • Dobře vymytou vázu naplňte čistou vodou.
  • Přidejte výživu pro řezané květiny. Dbejte přitom na správné dávkování, které je zpravidla uvedeno na sáčku nebo lahvičce.
  • Postavte květiny i s obalem nejméně na půl hodny do vody obohacené příslušnou výživou.
  • Čistým ostrým nožíkem šikmo seřízněte lodyhy cca 3 cm od konce. Tak může květina nejlépe přijímat vodu a živiny.
  • Odstraňte listy, které by se dostaly pod hladinu vody. Tyto listy rychleji znečišťují vodu a podporují rozmnožování baktérií, což nesvědčí trvanlivosti květin.
  • Květiny pokud možno umístěte na chladnějším místě, co nejdál od přímého slunečního světla nebo zdroje tepla (kamen, topení).
  • V žádném případě je nestavte blízko zrajícího ovoce. Takové ovoce vylučuje plyn etylén, který zrychluje zrání květin.
  • Každodenně kontrolujte hladinu vody.
  • V případě potřeby vyměňte vodu a znovu seřízněte lodyhy.

 

Alstroemeria
Nekupujte alstroemerie příliš zavinuté. Nejvíce vyvinutá poupata musí být již dobře vybarvená. Příliš nevyvinutá poupata totiž správně nerozkvetou. Listy typu Orchid se snadno pomačkají. Optimální uchovávací teplota: 2-10 °C.

Anthurium
Anturie jsou velmi citlivé na chladno. Nejideálnější uchovávací teplota je nad 15°C. Poškození chladnem se projeví modrým zabarvením. Následkem toho je kratší životnost. Zacházejte s anuriemi velmi opatrně. Naražená místa totiž později zčernají.

Anemone
Jakmile obdržíte sasanky, odřízněte kousek stonku a eventuálně odstraňte obal. Poté dejte květiny do vody se správnou koncentrací výživy pro řezané cibulnaté květiny. Květiny se musí uchovávat pokud možno co nejsvisleji. Jestliže sasanky delší dobu leží, může se stát, že většina stonků poroste nakřivo.
Aby se omezil růst stonků, musí se sasanky uchovávat při nízké teplotě. Doporučuje se dodržovat teplotu 2°C. Životnost sasanek je asi tak jeden týden. Tato doba je kratší než se v průměru od řezaných květin očekává. Naproti tomu však není zapotřebí žádné mimořádné péče; květy snadno rozkvetou.

Bouvardia
Ihned po dodání nechejte květiny několik hodin
aklimatizovat. Bouvardie jsou velmi citlivé na vysušení a proto je vždy uchovávejte ve vodě. Jestliže zpracováváte bouvardie bez jiných květin, použijte speciální výživy pro bouvardie. Jestliže zpracováváte květiny do smíšené kytice, použijte všeobecné výživy pro řezané květiny. V zimě stačí jen poloviční množství výživy. Při plné dávce může dojít ke spálení listů.
Bouvardie jsou obzvláště citlivé na etylenový plyn. Optimální uchovávací teplota: 8-10 °C. Nesmějí být v průvanu.

Gladiolus
Při nákupu dávejte pozor na to, aby spodní poupata byla zbarvená. Uchovávejte (a převážejte) mečíky vždy ve svislé poloze; vršky těchto květin rostou ve směru světla a rostly by jinak nakřivo. Uchovávejte mečíky vždy ve vodě. Optimální uchovávací teplota: 8-10 °C.

Gerbera
Po dodání uchovávejte krabice spodní částí nahoru ve spojitosti s dalším růstem stonků. Stonky co nejrychleji šikmo seřízněte, zavěste je do čisté vody a nechejte je minimálně 4 hodiny nasávat vodu. Jakmile jsou stonky tvrdé, můžete květiny zpracovat. Jestliže nepřijmou dostatek vody, doporučuje se zpracovat květiny pomocí drátu. Optimální uchovávací teplota: 2-5 °C.

Hippeastrum
Hvězdník se uchovává na sucho nebo v čisté vodě. Použijte vysoké vázy. Předejdete tak "podlamování" stonků. Po několika dnech znovu šikmo odřízněte stonky. Předejde to vylučování slizu ze stonku.
Sliz totiž omezuje správný příjem vody. Optimální uchovávací teplota: 5-10 °C. Uchovávání při příliš nízké teplotě (nižší než 5°C) může u červených druhů způsobit zabarvení. Většinou to trvá několik dnů, než květy rozkvetou. Počítejte s tím, použijete-li těchto květin na zpracování a úpravu v miskách (s použitím "ježka" nebo "tvrdé pěny" na vpichování).

Hyacinthus
Na rozdíl od jiných květin se u hyacintů stonky nesmějí odřezávat. Tyto květiny obdržíte s kouskem cibulky na spodní části stonku. Neodstraňujte tuto cibulku, je nezbytná pro příjem vody. Stonek i cibulku opláchněte čistou vodou. Optimální uchovávací teplota: 2-5 °C.

Iris
jestliže jsou kosatce bez vody, má to negativní vliv na jejich rozkvétání. Proto se musí co nejrychleji po odříznutí kousku stonku (suchých konců) vložit do studené vody. Voda o teplotě kolem 2 °C se postará o lepší rozkvět této květiny. Avšak takovou studenou vodu nemůžete napustit z vodovodního kohoutku. Aby se tedy získala tato nízká teplota, můžete nejdříve postavit vázy s vodou do chlazené místnosti. Anebo se mohou do vody přidat kostky ledu. Kosatce jsou náchylné na napadení botrytidou.
Květinář tomu zabrání tím, že uchovává kosatce v místnosti, kde je teplota mezi 2-8 °C a to v kbelíku s vrstvou vody vysokou pouze 5 cm. Listy se tak nedostanou do vody a suchý list nebude tak rychle napaden. Kosatce se mohou uchovávat v chlazených místnostech, ale přednost se dává chladným místům. Jestliže se přemístí z chlazené místnosti na (teplé) místo, je možné, že na květinách dojde ke kondenzaci a objeví se botrytida.
Kosatce nejsou citlivé na bakterie. Přece jen je však rozumné přidat do vody výživu pro řezané květiny. Cukry obsažené v této výživě mají kladný vliv na rozkvět. Při nákupu dejte pozor na to, aby květy ukazovaly minimálně 3 cm barvy.

Lilium
Aziatické hybridy jsou citlivé na etylen. Vyhněte se etylenovým zdrojům jako zrajícímu ovoci a výfukovým plynům. Pyl uvízlý na šatech odstraníte jednoduše pomocí lepící pásky.

Matthiola - fiala
jestliže jsou na stoncích viol ještě kořeny, odřízněte je. Zabráníte tak mimořádnému znečištění vody. Poté se musí dát květiny do vody, do které se přidá výživa pro řezané květiny. I když jsou květiny dodány bez kořenů, musí se po obdržení znovu seříznout. Doporučuje se vyměňovat denně vodu, protože stonky vylučují sliz. Používejte čistých váz či kbelíků. Předejde se tak nežádoucímu růstu bakterií.
Violy se mohou zpracovat do jedné kytice ve třech až čtyřech barvách a mohou se
kombinovat i s jinými letními květinami. Kombinace s růžemi nebo gerberami se však nedoporučuje kvůli citlivosti těchto květin na bakterie. Viola je citlivá na etylen. Dbejte tedy na to, aby se květiny nedostaly do blízkosti zrajícího ovoce, zeleninových plodů a výfukových plynů. Optimální uchovávací teplota: 8-10 °C.

Narcissus
Kupujte narcisy s dostatečně vyvinutými poupaty. Dávejte pozor na to, zda jsou poupata dostatečně vyrostlá a zda již praskla tenká povrchová vrstva květu. Narcisy vylučují sliz, který je škodlivý pro většinu jiných květin. Uchovávejte narcisy odděleně a dbejte na to, aby se nedostaly žádné jiné květiny do vody, ve které byly narcisy.
Budete-li přece jen kombinovat narcisy s tulipány, existuje speciální výživa na řezané květiny, která se postará o lepší rozkvět a zároveň působí neutrálně na narcisový sliz. Narcisy můžete také nechat nejdříve 24 hodin ve vodě jen samotné, aby se "vypotily" a teprve potom je kombinovat s jinými květinami. Optimální uchovávací teplota: 2-5 °C.

Nerine
Při nákupu dejte pozor na to, aby byla poupata dostatečně vyvinutá. První poupě květinového okolíku by se mělo právě otevřít.  Jestliže budeme květiny uchovávat, nesmí být teplota v chlazené místnosti příliš nízká. Nejlepší uchovávací teplota je 10 °C. Při teplotě kolem 2°e se objeví modré zabarvení. Kromě toho schnou při nízké teplotě okraje květů. Květiny s modrým nádechem a zaschlými okraji nejsou moc velkou okrasou.

Orchidee
Orchideje jsou citlivé na změny teploty. Nejlepší uchovávací teplota pro tyto květiny je 8-10 °C. Vyhýbejte se etylenovým zdrojům jako jsou zrající ovoce nebo výfukové plyny. Nepůsobí příznivě na stav orchidejí.

Rosa
Nekupujte růže příliš zelené. Poupata musí být již trochu rozkvetlá. Trny nemusíte odstraňovat. Optimální uchovávací teplota: 2-5 °C.

Tulipa
Při nákupu tulipánů musí být vidět barva. Tulipány s příliš nevyvinutými poupaty se ve váze nerozvinou. Jestliže tulipány začnou viset, znovu šikmo odřízněte stonky a zabalte je pevně do papíru. Vložte je do kbelíku s čistou vodou a postavte kbelík na chladné místo. Za několik hodin jsou tulipány opět vzpřímené. Optimální uchovávací teplota: 2-5 °C.

 

 

 

 

Rady a triky

Květomluva - řekněte to květinou

28.07.2010 21:10
  Kdo z nás by nechtěl porozumět řeči květin? Vše by bylo potom tak jasné... Jak se vyjádřit, aniž byste pronesli jediné slovo, vám poradíme právě v našem dnešním článku o symbolice květin.    Vyjádřete svůj cit květinou - symbolika květin Fialky znamenají skrytou lásku. Podobný...

Co je dobré vědět při výběru květin

12.01.2010 23:35
Při výběru květin si všímejte vnitřní i vnější čistoty nádob i vody, kterou by měli každý den měnit. Jedině to zajistí, že nebude mikrobiálně znečištěná a květiny předčasně neuvadnou." Jestli jsou nabízené květiny svěží, poznáte podle okvětních plátků – měly by být pevné a ne povadlé či...

Ošetření řezaných květin

06.01.2010 21:50
  I když byla kvalita právě koupených květin dobrá, vyplatí se samozřejmě květiny dobře ošetřovat - zejména když to nestojí příliš mnoho námahy: Dobře vymytou vázu naplňte čistou vodou. Přidejte výživu pro řezané květiny. Dbejte přitom na správné dávkování, které je zpravidla...
1 | 2 | 3 >>